Dbamy o Ciebie
mlektar_docenpolskie
Eksperci nagradzają nasze produkty

Doskonały smak, odpowiedni wygląd, cena adekwatna do jakości – to cechy twarogu półtłustego pergamin, masła ekstra, masła klarowanego-tłuszczu mlecznego oraz twarogu tłustego 3 x mielonego z oferty firmy Mlekar, za które wyroby otrzymały certyfikat programu „Doceń polskie”. Nabiał tarnowskiej firmy został wyróżniony przez Lożę Ekspertów, która obradowała 27 stycznia w Czeladzi. Godła promocyjne wręczono już po raz dziewiętnasty. Patronem honorowym programu „Doceń polskie”, w ramach którego nagradza się żywność najwyższej jakości, jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

27 stycznia br. w Czeladzi miała miejsce XIX certyfikacja artykułów żywnościowych biorących udział w Ogólnopolskim Programie Promocyjnym „Doceń polskie”. Specjaliści z branży spożywczej, którzy tworzą Lożę Ekspertów, ocenili wyroby różnego typu i przyznali im noty w skali od 1 do 10 za: smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Produktami, które otrzymały wysoką liczbę punktów – są: twaróg półtłusty pergamin, masło ekstra, masło klarowane-tłuszcz mleczny oraz twaróg tłusty 3 x mielony z oferty Mlektaru, którego siedziba mieści się w Tarnowie. Specjały zdobyły certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT.

– Wyróżnieniem tym mogą poszczycić się tylko najbardziej wartościowe artykuły spożywcze. Godło promocyjne jest przyznawane za konkretny produkt, a nie za cały asortyment producenta. Certyfikat nadawany jest na 2 lata. Po upływie tego czasu wytwórca może ubiegać się o ponowne nadanie wyróżnienia, warunkiem jest uzyskanie pozytywnych ocen od Loży Ekspertów podczas certyfikacji – wyjaśnia Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

W tym kontekście należy odnotować, że twaróg półtłusty pergamin i masło ekstra podczas XII atestacji produktów spożywczych otrzymały godło „Doceń polskie”. Ponowne uhonorowanie tych produktów to dowód, że bez względu na upływający czas, producent z Tarnowa utrzymuje wysoką jakość.

Program promocyjny „Doceń polskie” jest realizowany od 2011 roku i od tego czasu jego honorowym patronem jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Audyty, podczas których Loża Ekspertów ocenia żywność odbywają się cztery razy w roku. Członkami jury są specjaliści zawodowo związani z branżą spożywczą. Każdy z nich indywidualnie ocenia produkt, nie konsultując się z pozostałymi ekspertami. Przewodniczącym Loży jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
O laury programu „Doceń polskie” mogą ubiegać się wyłącznie produkty z tzw. polskim akcentem; tworzone z rodzimych składników, na podstawie tradycyjnej receptury lub na terenie naszego kraju.

– Godła „Doceń polskie” są przyznawane na podstawie przejrzystych kryteriów. Każdy konsument, który sięga po nagrodzone wyroby może mieć pewność, że wspiera polską gospodarkę, a jednocześnie wybiera żywność sprawdzoną przez ekspertów – dodaje M. Bielski. – Czytajmy uważnie informacje zawarte na etykietach, zwracajmy uwagę na pochodzenie kupowanych przez nas produktów i pamiętajmy, że naszymi decyzjami zakupowymi możemy wspierać polskie firmy – podkreśla twórca programu „Doceń polskie”.

Więcej informacji na temat programu znajduje się na oficjalnej stronie www.docenpolskie.pl oraz blogu www.blog.docenpolskie.pl.

Smaki Mlektaru
Mleko i produkty mleczne są świetnym uzupełnieniem codziennej diety. Przygotowaliśmy cykl przepisów kulinarnych, tworzonych w oparciu o nasze produkty. Dla Twojego zdrowia!
Kontakt

Mlektar S.A.
ul. Dąbrowskiego 46
33-100 Tarnów
tel. 14 621 08 51
e-mail: handel@mlektar.pl