Smaki Mlektaru
mlektar_pierogi
Pierożki z serem

Tym razem przepis na pierogi w wersji na słodko, czyli pierogi z nadzieniem serowym.

Skład:

  • 350g mąki
  • 1 jajo
  • Sól
  • 200g twarogu tłustego krajanka Mlektar
  • 1 jajo
  • Cukier do smaku
  • 40g masła ekstra Mlektar
  • 10g bułki tartej lub 200g śmietany 18% homogenizowanej Mlektar
  • Cukier

Przygotowanie:

Rozetrzeć twaróg z jajem i cukrem (można też dodać nieco cynamonu).

Z mąki, jaja, soli i wody zarobić ciasto, starannie wyrobić i rozwałkować. Z ciasta wykrawać szklanką krążki lub pokroić w kwadraty o bokach około 3 cm. Nakładać nadzienie na ciasto i dokładnie zalepiać brzegi i układać pierogi na czystej serwecie posypanej mąką. Gdy wszystkie pierogi są zlepione, gotować je niewielkimi partiami w dużej ilości wody wrzącej, osolonej. Po paru minutach gotowania wyjmować ostrożnie na ogrzany półmisek, polać masłem z bułką tartą. Można też polać pierożki samym masłem (połowa wskazanej w przepisie ilości), a oddzielnie podać śmietanę w cukrem.

Smaki Mlektaru
Mleko i produkty mleczne są świetnym uzupełnieniem codziennej diety. Przygotowaliśmy cykl przepisów kulinarnych, tworzonych w oparciu o nasze produkty. Dla Twojego zdrowia!
Kontakt

Mlektar S.A.
ul. Dąbrowskiego 46
33-100 Tarnów
tel. 14 621 08 51
e-mail: handel@mlektar.pl