Smaki Mlektaru
mlektar_sernik
Sernik kruchy

Serniki, przepyszny, klasyczny wiedeński, rozpływający się w ustach krówkowy czy delikatny sernik nowojorski. Dzisiaj przepis na najlepszy sernik kruchy.

Składniki:

  • 1,2 kg sera 3 x mielonego
  • 10 jajek
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • herbatniki do wyłożenia formy

Wykonanie:

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (dni + boki) układamy herbatniki.
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z cukrem, dodajemy ser, budyń i śmietanę. Wszystko razem bardzo dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową, którą wylewamy na przygotowaną wcześniej blachę.
Pieczemy w 180 oC przez 60 min. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko i czekamy aż delikatnie przestygnie. Po kilkunastu minutach wyciągamy sernik.
Gdy całkowicie wystygnie podlewamy polewą.

Smaki Mlektaru
Mleko i produkty mleczne są świetnym uzupełnieniem codziennej diety. Przygotowaliśmy cykl przepisów kulinarnych, tworzonych w oparciu o nasze produkty. Dla Twojego zdrowia!
Kontakt

Mlektar S.A.
ul. Dąbrowskiego 46
33-100 Tarnów
tel. 14 621 08 51
e-mail: handel@mlektar.pl